АСК ВРОМОС

Бургас

Инфо за клуба:

Нашият клуб е един от най-старите автомобилни сдружения в страната. Неговата история започва през далечната 1977 година, когато все още юредически погледнато сме били част от отбора на СБА Бургас. Първите стъпки в автомобилната гилдия „Петрови“ поставя бащата на Петър и Радко Петрови – Кирил. В същата тази далечна 77 година на миналия век, Кирил Петров и навигаторът му Кирчо Михалев управляват автомобил Москвич 408 в окръжният рали шампионат. Техни съотборници по това време са Павел Петров – пилот и Димитър Димитров навигатор, които разполагат с по-новата версия на руската машина – Москвич 412.

В годините, Кирил Петров и колегите му взимат участие и в други автомобилни дисциплини. През 1982 година, екипажа Кирил Петров и Павел Петров дебютират в републиканският приложен шампионат с Трабант 601. През 1986 същите се качват, в друг соц. автомобил, произвеждан в ФРГ – Вартбург 353. С по-големият брат на Трабанта, екипажът става вицешампион в приложните ралита още същата година.

През следващата 1987 година, същият екипаж участва в националният пистов и планински шампионат с ВАЗ 2101. През 1994 и 1995 година Петров старши и навигаторът му участват и в националният рали шампионат на България.

След идването на демокрацията в автомобилният спорт настъпват сериозни сътресения. За кратко време изгражданите с години държавни тимове се преобразуват в частни сдружения. Финансиране от страна на държавата липсва. Така се появява и автомобилният спортен клуб „Руди“, които се съсредоточава в картинг шампионата.

В последните години на соц. режима и зората на демокрацията, нашият клуб активно развива дейността си в картинг спорта. За периода от 1988 до 1997 година през сдружението са преминали над 30 пилота. Техни треньори тогава са Кирил Петров и Павел Петров. Именно в този период първи стъпки в автомобилният спорт правят и двамата братя, синове на Кирил – Петър и Радко Петрови.

Нашият клуб е първият частен организатор на кръг от национален шампионат по автомобилизъм.

В периода от 2000 година до настоящият момент през клуба са преминали над 50 пилота. Клуба се развива във всички посоки на автомобилизма като участници имаме в националният пистов, планински, раликрос и дамски шампионат. Към момента АСК „Вромос“ е най-големият автомобилен клуб в България, с най-много действащи състезатели.

„Наред с усмивките, с които посрещаме всеки проблем и го превръщаме в предизвикателство – дълбоко в себе си пазим място за онези, които за съжаление вече не са сред нас. Приятели, които са помогнали и са дали капчица кръв, капчица пот и частица от себе си за да бъдем това, което сме сега. Без тях едва ли щеше всичко това да се случи. Знаем, че те са някъде там горе, гледат ни, подкрепят ни и дори четат тези редове… Приятели никога няма да ви забравим, липсвате ни безумно много!“

Автомобил: Шкода 120

Дата на раждане: 01.08.1983 г.

Кариера:

Автомобил: ВАЗ 2105

Дата на раждане: 24.10.1997 г.

Кариера:

Автомобил: ВАЗ 2107

Дата на раждане:11.02.1972 г.

Кариера: